- RETOS EN UN MUNDO CAMBIANTE -
 

Congreso Internacional de Datos abiertos y Transparencia. Observatorio Valenciano de Datos abiertos y Transparencia

 

La creació, difusió i reutilització dels portals oberts té ja una àmplia trajectòria. Tal i com assenyalen alguns teòrics, el seu llançament pot trobar-se en la Declaració d’Obama del 2009 sobre el Govern obert, encara que alguns analistes consideren que va ser molt abans.

Durant diferents governs d’àmbit nacional, autonòmic o local ha proliferat la creació de portals de dades obertes. Alguns d’ells, fins i tot, formen part de les Dades obertes Charter, entitat que col·labora amb més de 100 governs a tot el món i que acull als portals de transparència com a conjunt de principis i bones pràctiques per a alliberar les dades obertes governamentals.

En aquest context d’obertura de la informació del sector públic, una de les primeres entitats sense ànim de lucre que va secundar i va fomentar la iniciativa va ser la Open Knowledge Foundation. Aquesta organització va iniciar la seua trajectòria en el 2004 i des de la seua creació ha estat impulsant els principis del coneixement en obert i l’accés amb transparència a les dades públiques. Ha assessorat universitats, governs i organitzacions de la societat civil a publicar, usar, reutilitzar i entendre les dades. La pròpia associació va instaurar la definició del concepte “dades obertes” a escala mundial en 2005 on establia el que seria l’estàndard d’aquesta mena de dades i que ha servit de referent global.

Els pròxims dies 18 i 19 de maig de 2022 se celebra a València el Congrés Internacional de Dades Obertes i Transparència promogut per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica a través del Observatori Valencià de Dades Obertes i Transparència al costat de la Universitat d’Alacant, Open Knowledge Foundation i Datause.

La seu presencial del Congrés serà l’Auditori del Poal Blau de la Ciutat Politècnica de la Innovació en la UPV, en la tercera planta de l’edifici 8B.

Alguns dels temes que s’abordaran en aquesta edició del congrés són el passat, present i futur de les dades obertes i quin és el context de les dades, tant en el medi ambient com en la crisi alimentària, entre altres camps.

Pots accedir al programa complet ací

Comité científic

Renata Avila
Fernanda Peset Mosso
Rafael Aleixandre Benavent
Juan Carlos Valderrama Zurian
Antonia Ferrer Sapena
Isabel Sánchez del Bou
Yolanda Blasco
Luisa Petrosyan
Andrea Sixto
Jl Aleixandre Tudo
Lorena R. Romero-Domínguez

Comité organitzador

Alicia García García
Fernanda Garzón Farinós
Raquel Almudéver Aviñó
Christian Vidal Cabo
Juan Bejarano Ballén
Lourdes Castelló

Organitzen:

 

Col·labora: