- PROGRAMA CURS TRANSPARÈNCIA A TRAVÉS DE LES DADES 2017 -
 
26 JUNY
L'ÚS DE LES DADES

INAUGURACIÓ DE L'ESCOLA D'ESTIU

18:00-18.15

Inauguració de l'Escola d'Estiu 2018 de la Càtedra de Transparència i Gestió de Dades per part del conseller, Manuel Alcaraz.

  Manuel Alcaraz : Conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació

  Silvia Terrasa Director/a de la ETSI Informática por la Universitat Politécnica de València


CONFERÈNCIA

18:15-19:00

Un nou tractament: Dades generades per Ciutadans, Sobirania i Empoderament per al Canvi Social

  Mara Balestrini : Investigadora en Interacció Humà-Computadora (HCI) i estratègia de tecnologia

Inscriu-te


TAULA REDONA

19:00-20:00

Dades Obertes per a una societat més justa

  Renata Avila : Advocada guatemalteca experta en drets humans i noves tecnologies.

  Mara Balestrini : Investigadora en Interacció Humà-Computadora (HCI) i estratègia de tecnologia
  Paola Villareal : Director of Product Engineering, CreativeCommons. Affiliate, BKCHarvard. Board, DataCivica.

Inscriu-te

27 JUNY

TALLER

10:00-14:00

Si no existeixen els creem: Estratègies participatives en creació, ús i governança de dades.

  Mara Balestrini : Investigadora en Interacció Humà-Computadora (HCI) i estratègia de tecnologia

Inscriu-te

Descripció

Taller dirigit a equips que busquen aprofitar la innovació social per a produir solucions a problemàtiques locals a partir d'estratègies participatives que combinen dades obertes i dades generades per la ciutadania.

Es tracta d'un taller de disseny que permet descobrir i aprendre la metodologia The Bristol Approach, la qual té com a objectiu, facilitar el disseny i la implementació d'intervencions innovadores impulsades per ciutadans que aprofiten el potencial de les dinàmiques colaboratives, les noves tecnologies i les dades. Inclou fases com la identificació de temes d'interés del ciutadà, la co-creació de dinàmiques de recol·lecció, anàlisi i governança de dades i el disseny d'objectius, criteris i indicadors d'impacte.

Objectiu del taller: Desenvolupar junt als participants una estratègia pilot per a resoldre una problemàtica de València. En el procés, els participants aprendran el nostre marc conceptual, les nostres metodologies de co-creació i reflexionaran sobre qüestions pràctiques vinculades a la implementació d'estratègies de dades en contextos reals.


TALLER

16:00-20:00

Justicia, dades i jupyter: Anàlisi de dades per la justicia social

  Paola Villareal Director of Product Engineering, CreativeCommons. Affiliate, BKCHarvard. Board, DataCivica.

Inscriu-te

Descripció

Durant 4 horas analitzarem almenys 3 casos en els que l'anàlisi de dades va resultar útil per a causes de justicia social:

  1. Caso Dookhan, on gràcies a l'anàlisi de dades es van poder eliminar 21,000 sentències condemnatòries obtingudes utilitzant evidència falsificada a l'estat de Massachussets, Estats Units.
  2. Stop and Frisk Boston i Chicago, analitzarem les ferramentes de visualització per a explicar i explorar fenòmens de diferents etnies i de classe en aquestes dos ciutats d'Estats Units.
  3. Desapareguts en Mèxic, analitzarem les dades existents i el repte de ficar-li nom a les víctimes per a poder, des de la societat civil, fer un seguiments als casos.

28 JUNY

TALLER

10:00-14:00

Escola d'Incidència: de Dades a solucions col·laboratives.

  Eglé Flores : Coordinadora Regional de l'oficina brasilera de la Fundació Ciutadania Intel·ligent

Inscriu-te


Descripció

L'Escola d'Incidència escueladeincidencia.org és una iniciativa de formació-acció que transfereix ferramentes de disseny i facilitació de procediments d'incidència col·laborativa. En les seues dos edicions, ha tingut presència en vuit països d'Amèrica Llatina on, a partir de les més de 2300 postulacions rebudes, s'han identificat un creuament entre dades primàries generades per postulants i dades públiques que sustenten la selecció de temàtiques que aborden anualment. Actualment, l'Escola d'Incidència està desenvolupant un sistema d'indicadors que permet una millor gestió de dades generades i un enteniment més profund del impacte dels seus procediments en les persones seleccionades per a participar en aquesta.


TALLER

16:00-20:00

Ferramentes de facilitació àgil: Com avançar en processos col·laboratius i no morir en l'intent

  Eglé Flores : Coordinadora Regional de l'oficina brasiler de la "Fundación Ciudadano Inteligente"

Inscriu-te

Descripció

Parlem molt sobre la importància del disseny de procediments participatius i col·laboratius, com estratègia per a promoure l'apropiació dels mateixos i per a generar solucions apropiades als desafiaments que abordem. Però quan comencem a trobar dificultats perquè les decissions es prenen entre més persones, les agendes i opinions son diverses i pareix etern arribar a acords i avançar cap als objectius compartits, què podem fer per a que la participació i la col·laboració passen de la intenció a l'acció? En aquest taller compartirem metodologies àgils i de pensament visual que contribueixen a fomentar la participació ciutadana. Entregarem ferramentes que donen lloc i valoren la divergència, construeixen contextos compartits, creen vincles des de les similituds i les diferències i democratitzen la paraula en els espais d'acció col·lectiva.